header banner
Default

Fabel of waarheid: havermelk is gezonder dan normale melk


Zowel in de winkelrekken als op de menukaarten van verschillende horecazaken zijn er steeds meer plantaardige alternatieven voor melk terug te vinden. Niet alleen wie veganistisch eet of lactose vermijdt, is daar fan van. Het is overduidelijk dat ook het grotere publiek de dranken op basis van soja, amandel, kokos, rijst en haver kan smaken. Vooral die laatste variant groeide het laatste jaar opvallend aan populariteit. Is havermelk dan misschien een gezondere keuze dan gewone melk? Wij zochten het uit.

VIDEO: Which type of milk is best for you? - Jonathan J. O’Sullivan & Grace E. Cunningham
TED-Ed

Havermelk won het afgelopen jaar overduidelijk aan populariteit. Er komt geen koe aan te pas bij de productie ervan en daardoor is het een goed alternatief voor melk voor veganisten en mensen die lactose vermijden. Toch wordt de drank ook steeds meer geconsumeerd door het grotere publiek. In meer en meer koffiebars staat de drank op de kaart. Havermelk is namelijk nét iets dikker dan gewone melk, waardoor het de ideale melk is voor in je dampende kop koffie. Maar in hoeverre is havermelk ook gezond?

Verwerkingsproces 

VIDEO: GEZOND OF ONGEZOND - Havermelk
HappyHealthy

Havermout is op zichzelf een gezond product. Op het eerste zicht zouden we er daarom dus vanuit kunnen gaan dat ook havermelk meteen als gezond bestempeld kan worden. Toch is dat geen garantie. Door de productie en het verwerkingsproces van de havervlokken gaat de voedzaamheid voor een stukje verloren. Bovendien zitten er in gewone melk enkele voedingsstoffen die niet in havermelk zitten. Maar dat geldt ook andersom!

Eiwitten en suikers

VIDEO: The WORST Plant-Based Milks...And What To Buy Instead
FlavCity with Bobby Parrish

Als we naar het aantal eiwitten in de verschillende soorten plantaardige alternatieven gaan kijken, lijkt havermelk een goede keuze. Toch kan de hoeveelheid proteïne in deze variant in de verste verte niet tippen aan het aantal eiwitten in gewone melk. Die laatste zou namelijk zeven keer zoveel proteïne bevatten als haverdrank. Daardoor zou het kunnen dat je na het drinken van een glas havermelk een net iets minder verzadigd gevoel overhoudt. In sommige varianten van haverdrank wordt bovendien ook veel suiker toegevoegd. Als je het zo gezond mogelijk wil houden, kan je daar dus best op letten. Vergelijk om dat verschil in kaart te brengen de varianten van verschillende merken eens met elkaar.

havermelkVezels en vitaminen

VIDEO: Is Oat Milk a Healthy Substitute?
Gundry MD

Een groot voordeel aan havermelk is dat de drank boordevol vezels zit. Die zorgen voor een vlotte spijsvertering en zijn ook goed voor het cholesterolgehalte in je bloed. In gewone melk vinden we géén vezels terug, maar wel een aantal andere belangrijke voedingsstoffen. Zo bevat gewone melk veel calcium, vitamine B12 en vitamine D. Die vitaminen worden weliswaar ook toegevoegd aan havermelk, maar de hoeveelheid ervan is een stuk minder groot dan in gewone melk.

Conclusie

VIDEO: Is havermelk beter dan koemelk?
de Volkskrant

Als we de twee in detail met elkaar gaan vergelijken, zien we dat gewone melk grotere hoeveelheden aan eiwitten en vitaminen bevat. Havermelk bevat dan weer een heleboel vezels, wat we missen in gewone melk. Je kan daarom dus best nagaan aan welke ingrediënten en voedingsstoffen jij het meeste waarde hecht voor je een keuze maakt. Toch blijft het het allerbelangrijkste dat je drinkt wat je lekker vindt. Let er dan alleen op dat je de stoffen die je mogelijks misloopt, gaat opzoeken in andere producten. 

LEES OOK: Feit of fabel: pure chocolade is gezonder dan melkchocolade

VIDEO: Is havermelk overprijsde onzin?! | KVWEETJES #4 | NPO 3
NPO 3

Wil je regelmatig culinaire inspiratie en exclusieve recepten ontvangen via email?
Schrijf je nu in.

Sources


Article information

Author: Mary Perez

Last Updated: 1698880922

Views: 785

Rating: 4.4 / 5 (61 voted)

Reviews: 83% of readers found this page helpful

Author information

Name: Mary Perez

Birthday: 1920-05-31

Address: 5099 Jordan Harbors, Ericachester, NM 36540

Phone: +4081038771925278

Job: Network Administrator

Hobby: Video Editing, Orienteering, Hiking, Sculpting, Soccer, Bird Watching, Photography

Introduction: My name is Mary Perez, I am a daring, ingenious, spirited, Open, variegated, unreserved, venturesome person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.