header banner
Default

Kan de crypto-industrie de vertrouwenscrisis nog overwinnen?


'Meer toezicht onvermijdelijk'

De cryptosector zit in de problemen. Na een aantal schandalen, zoals de ondergang van cryptobeurs FTX, is de waarde van cryptomunten in 2022 fors gedaald. Is er nog toekomst voor crypto's?

De onrust op de markt voor crypto's is te zien aan de gedaalde prijs voor bijvoorbeeld bitcoin: van rond de 46.000 euro een jaar geleden, tot zo'n 17.000 euro nu.

2008

VIDEO: Crypto faces a crisis of investor confidence
CNBC Television

"Het was zeker een klap voor de cryptosector in 2022", zegt cryptokenner Teunis Brosens van ING. Hij noemt het afgelopen jaar zelfs 'het 2008 voor de cryptosector'.

In 2008 begon de kredietcrisis, die leidde onder meer tot grote problemen voor de bankensector en centrale banken zagen zich genoodzaakt de rente fors te verlagen en geld in de economie te pompen om deze te redden.

Later in 2008 werd Bernie Madoff, die lange tijd een piramidespel runde, ontmaskerd, memoreert Brosens.

Toepassingen

VIDEO: Crypto crisis: Does cryptocurrency still have a future?
Sky News

"Maar het is wel belangrijk om onderscheid te maken tussen enerzijds klassieke cryptomunten, zoals bitcoin en ethereum, en anderzijds het kaartenhuis van bijna tienduizend cryptomunten en allerhande bedrijven dat vooral in de laatste jaren daar bovenop is gebouwd", zegt hij.

Lees ook: Rampjaar voor spaarders en beleggers, hoe doe je het in 2023 beter?

Brosens ziet mogelijkheden voor crypto's bij betalingen van bedrijven en consumenten naar andere landen. Het gaat dan niet zozeer om munten waarin vaak betalingen worden gedaan, zoals de Amerikaanse dollar, maar om munten van kleinere landen.

Nu nog gaat een betaling van Nederland naar bijvoorbeeld een land in Zuid-Amerika via de dollar, en die omweg kost tijd en geld, aldus Brosens. Via blockchain zou dat volgens hem sneller en goedkoper kunnen. Verder zou crypto een alternatieve methode kunnen worden voor bedrijven om geld te lenen, vooral voor kleinere bedrijven, denkt hij.

Lees ook: Gokje wagen, prijsje winnen: mensen vooral nieuwsgierig bij beleggen in crypto

Je kunt inderdaad zeggen dat mensen het vertrouwen in crypto nu kwijt zijn. Maar tegelijkertijd geldt dat nu de hype er af is, ontwikkelaars zich eindelijk weer kunnen richten op wat je überhaupt met crypto's kan, zonder de hype eromheen en zonder het gevoel dat je er snel rijk mee kunt worden, zegt Brosens. "Dat is gezond voor de sector."

Meer toezicht...

VIDEO: These Crypto Sectors Will Blow Up In 2024! (Get in Early!)
Crypto Jon

Brosens denkt ook dat het onvermijdelijk is dat er meer toezicht komt als de cryptosector wil groeien. Het ontbreken van toezicht door de overheid werd en wordt nog steeds door een groot deel van de de cryptosector als pluspunt gezien.

Lees ook: Cryptobeurs Bitvavo mogelijk voor 280 miljoen het schip in

"Maar zeker op langere termijn zullen overheden niet toestaan dat een sector zonder regels een grote rol zal spelen in de economie." Als de cryptosector overheidsbemoeienis blijft afwijzen, dan veroordeelt deze zich op de langere termijn tot een marginale rol, denkt Brosens.

...in 2024 in de EU

VIDEO: IK BEN NOG NOOIT ZO BULLISH GEWEEST VOOR BITCOIN || CRYPTO DEZE WEEK #58
Focuss Op Financiën

Brosens is voorstander van meer regelgeving. In Europa gaan we die kant op, zegt hij. Zo staat er toezicht op cryptodiensten in de steigers, maar dat zal pas in 2024 in werking treden, aldus Brosens.

Lees ook: EU wil meldplicht voor elke Europese crypto-transactie

Cryptohandel is potentieel risico voor echte economie

VIDEO: STILTE VOOR DE BITCOIN STORM || CRYPTO DEZE WEEK #141
Focuss Op Financiën

02:42

Sources


Article information

Author: Jerome Lewis

Last Updated: 1700215082

Views: 1029

Rating: 4.6 / 5 (85 voted)

Reviews: 98% of readers found this page helpful

Author information

Name: Jerome Lewis

Birthday: 1938-06-06

Address: 5127 Joseph Land Suite 678, Deborahshire, NJ 41773

Phone: +4158277888243144

Job: Article Writer

Hobby: Backpacking, Kite Flying, Crochet, Sewing, Painting, Fishing, Playing Chess

Introduction: My name is Jerome Lewis, I am a unswerving, honest, expert, vivid, resolved, accessible, brilliant person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.