To har fået kærester. Fire har fået nye job. Alle har fået bedre selvværd. Mød de fem unge et år efter deres ophold i 'Det fede fællesskab'.
I marts 2022 begyndte tv-eksperimentet 'Det fede fællesskab'.
Fem overvægtige unge flyttede ind i et hus i en måned for at arbejde med deres fysiske og mentale helbred.
Formålet var at teste, om de ved fælles hjælp ville få nemmere ved at gennemføre varig livsstilsændring.
I dag, hvor der er gået et år, siden eksperimentet startede, er svaret et stort, rungende "JA!".
Både når man spørger deltagerne selv, men også ifølge programmets træner og ernæringsvejleder Per Nielsen.
- Langt de fleste svært overvægtige kan opnå et vægttab. Udfordringen består i at vedligeholde vægttabet over tid. Derfor er det imponerende, at vores deltagere stadig fastholder vægttabet efter ét år, siger Per Nielsen til TV 2.
De fem unge bekræfter hver især, at fællesskabet har gjort – og gør – en stor forskel for dem. Uanset størrelsen på vægttabet.
De er stadig i daglig kontakt via en Snapchat-gruppe, hvor de bakker hinanden op om at holde fast i en sundere livsstil.
Udover at de alle har stor glæde af fællesskabet, er der også sket meget andet i deres liv, siden tv-optagelserne sluttede.
Har smidt 80 procent af sit klædeskab ud
Med en kropsvægt på 117 kilo havde 25-årige Trine Høegh fra Herning hårdt brug for at ændre sin livsstil radikalt, hvis hun ikke skulle få yderligere følgesygdomme på grund af sin svære overvægt.
I dag, hvor der næsten er gået et år, siden hun blev en del af ’Det fede fællesskab’, kan hun se, at tv-eksperimentet har gjort en stor forskel for hende i positiv retning.
- Jeg har det rigtig godt, og jeg har lært at passe meget bedre på mig selv i det her forløb. For jeg kan jo se nu, at jeg straffede mig selv ved at spise så megausundt, siger den i dag 26-årige Trine Høegh til TV 2.
Hvor Trine og hendes kæreste tidligere levede af takeaway cirka 20 dage om måneden, er de nu gået over til lave mad selv og fryse det ned i bokse. Så nu kan de nemt snuppe en ”madboks” på travle dag i stedet for at ty til fastfood.
- Vent 20 minutter - fra du har spist den første portion mad, til du tager en portion mere. Så kan du nå at mærke, om du allerede er mæt.
- Brug ”Tallerkenmodellen” - hvor du deler din tallerken med et 'T':
Den øverste halvdel fylder du med grove grønsager. Og de to nederste fjerdedele med hhv. protein i form af kød og kulhydrat i form af ris, kartofler eller grovpasta. -
Madbokse - når du laver mad, så sørg for at lave større portioner. For eksempel en dobbelt eller tre gange så stor portion i forhold til opskriften. Herefter deler du den op i bokse med ét måltid i hver og fryser dem ned. Så har du altid adgang til nem og sund mad.
-
Se dig selv som en bil - hvis du punkterer på det ene hjul, så lap det og kør videre. Du skal ikke punktere de andre tre hjul også. Det skal forstås sådan, at bare fordi du "falder i" og spiser usundt én dag, er det ikke en undskyldning for, at du giver helt op og fortsætter med at spise usundt de næste dage.
Kilde: Per Nielsen, træner og kostvejleder.
Selvom Trine Høegh ikke vejer sig særligt ofte længere, kan hun tydeligt se, at hendes krop er blevet mere fit. Ikke mindst på sin garderobe.
- Efter at jeg er kommet hjem, har jeg smidt 80 procent af mit klædeskab ud. Og det er uden at lyve. Der er virkelig meget tøj, jeg ikke kan passe længere. Jeg er gået fra en størrelse 54 til mellem 44 og 46, fortæller hun.
Trine Høegh sørger så vidt muligt for at passe sin træning i fitnesscentret. Men hun tillader samtidig sig selv at ”falde i” en gang imellem med en afslapningsdag, uden at det resulterer i, at hun giver op på det hele.
- Jeg tænker meget på Pers (Per Nielsen, træner og kostvejleder, red.) råd om, at man skal se sig selv som en bil. Bare fordi det ene hjul punkterer, skal man ikke punktere de andre tre også. Og bare fordi man en dag ikke får gennemført hele sit træningsprogram, så er ”lidt bedre end ingenting”, forklarer hun.
Hvad angår hendes mange fysiske skavanker, som opstod på grund af overvægten, er de også aftaget i takt med, at hun er kommet i bedre form.
I starten af det nye år har Trine Høegh fået endnu en ting at glæde sig over. For 10. januar begyndte hun i praktik som receptionist på Hotel Koldingfjord, hvilket er en del af hendes uddannelse til serviceøkonom.
Jacob
Er blevet mere social og har mødt kærligheden
Fra at have været lidt af en enspænder, som helst tilbragte sine aftener hjemme i sofahjørnet med at se historiske dokumentarer, har Jacob Hansen fra Aabenraa gennemgået en stor forandring efter sin medvirken i programserien.
- Jeg har fået en sundere livsstil, og så har jeg styrket min krop og selvtilliden og fået et bedre selvværd, siger Jacob Hansen indledningsvist om sin forvandling.
Udover at den nu 28-årige sønderjyde fik opfyldt sit store ønske om at bestå brandmandsprøven, så han kunne fortsætte sin frivillige tjans i brandberedskabet, er der også sket meget andet for ham siden april sidste år.
Jacob Hansen har ikke alene tabt sig så mange kilo, at han udseendemæssigt er markant forandret. Han er også blevet ekstremt aktiv med flere jobs ved siden af sin fuldtidsstilling som buschauffør.
Først og fremmest blev han en del af event-holdet i Arena Aabenraa, hvilket betyder, at han blandt andet står i baren og sælger øl og sodavand under håndboldkampe, og at han hjælper til med rengøring.
Men efterfølgende er han også blevet livredder i arenaens svømmehal.
- Jeg er begyndt at turde meget mere og kaste mig ud i nogle ting, som jeg ikke ville have turdet før, siger han.
Jacob Hansens nye mod og sociale opblomstring har imidlertid også ført til den største og mest glædelige forandring i hans liv: Han har mødt kærligheden.
I november 2022 begyndte han at date den kvinde, som han nu kalder sin kæreste. Han går stadig lidt stille med dørene, da deres forhold endnu er nyt.
- Det er fantastisk dejligt. Jeg er blevet et gladere menneske og ser mere lyst på tilværelsen, siger han overordnet om sin situation i dag, hvor han på flere områder lægger planer for fremtiden.
Blandt andet kunne han godt tænke sig at skifte sit stillesiddende arbejde som buschauffør ud med noget mere aktivt.
I første omgang er det hans plan at aftjene sin værnepligt i Beredskabsstyrelsen, hvor man kan søge ind, indtil man er 36 år.
Natalie
Har skiftet bil ud med cykel og gåben
For 26-årige Natalie Mark fra Hasselager var formålet med at medvirke i ’Det fede fællesskab’ først og fremmest helbredsmæssig.
Med hendes egne ord var hun blevet ”lidt for afslappet” omkring sin overvægt. For selvom hun vejede 120 kilo, havde hun ingen problemer med at acceptere sig selv og sin krop. Eksempelvis kunne hun sagtens finde på at gå i bikini om sommeren.
Derfor frygtede hun, hvordan hendes helbred ville udvikle sig, hvis hun ikke snart tog sig sammen til at gennemføre en livsstilsændring.
Fællesskabet med de andre overvægtige unge var lige netop det spark, hun havde brug for, fortæller hun nu, hvor der efterhånden er gået et år, siden hun kom med i tv-eksperimentet.
Efter at hun i sommer blev færdig med sin uddannelse som robotingeniør og flyttede fra et lille kollegieværelse med tekøkken til en lejlighed med et større køkken, er det gået fremad.
For nu har hun plads til at lave mad selv i stedet for at leve af usunde snacks.
9. januar skete der endnu et fremskridt, da Natalie fik arbejde i en robotvirksomhed. Den faste struktur med et 9-17-job har ført til, at hun nemmere kan indpasse måltider og motion i hverdagen.
- Selvfølgelig har jeg nogle lange og stillesiddende arbejdsdage. Men så cykler jeg til gengæld de 5-6 kilometer frem og tilbage til jobbet. Eller også tager jeg bussen ind på arbejde og går hjem igen, siger Natalie Mark, som midlertidigt har parkeret sin gamle, defekte bil og investeret i en ny cykel.
Nu, hvor hun ikke længere vælger den lette løsning med at tage bilen, har hun også fået mere lyst til at gå.
- Jeg er blevet rigtig glad for at gå og kan mærke, at jeg bliver frisk af det. Og det giver mig energi til at lave mad, når jeg kommer hjem, i stedet for bare at smide mig i sofaen.
Selvom Natalie Mark ikke har tabt sig yderligere siden sidste forår, kan hun tydeligt se på sin krop, at hun er kommet i bedre form.
Hvis du taber 10 procent af din samlede kropsvægt, bliver din energiomsætning – eller kalorieforbrænding – tilsvarende lavere. Faktisk omkring 15 procent lavere end forventet.
Samtidig sker der ændringer i de appetitregulerende hormoner, som gør, at du bliver mere sulten.
Derfor skal du spise mere for at blive mæt, og dermed bliver det vanskeligt for dig at tabe dig yderligere – og især at fastholde vægttabet over tid.
For langt de fleste personer, som lever med svær overvægt, er det muligt at opnå et vægttab. Men udfordringen består for størstedelens vedkommende i at vedligeholde vægttabet på sigt.
De fleste vil således være tilbage på deres startvægt – eller mere – efter et stykke tid. Dette er der flere forklaringer på, hvor blandt andet hormonelt respons af de appetitregulerende hormoner spiller ind.
Det er derfor uhyre vigtigt, at den kost- og motionsplan, du vælger, er én, som du kan følge over tid.
Så hvis du ikke kan se dig selv fortsætte med en bestemt plan fire år frem i tiden, er det den forkerte plan for dig.
Kilde: Per Nielsen, træner og kostvejleder
- Mit ansigt er ikke så rundt længere, og jeg kan passe de gamle bukser, som jeg brugte for nogle år siden, hvor jeg vejede mindre. Nu skal jeg bare have fundet et fitnesscenter i nærheden, så jeg kan komme i gang med et fast træningsprogram, siger hun.
Christian
Bliver kaldt “et nyt menneske”
25-årige Christian Heinze fra Albertslund vejede 130 kilo, da han kom ind i huset.
Men i løbet af et halvt år lykkedes det ham at tabe sig 29 kilo. Han mener selv, at han med programmet fik ”kickstartet” sit liv og blev vækket af den dvale, han havde befundet sig i de sidste ti år.
Før optagelserne gik i gang, arbejdede han som lastbilchauffør 12 timer om dagen og orkede ikke andet, når han kom hjem end at smide sig i sofaen foran tv’et eller spille computerspil. Han levede af usund mad og chips, og følte sig ofte meget alene og ked af det.
Fællesskabet i huset med de andre har været med til at gøre ham til et helt nyt menneske. Han er blevet meget mere social og opholder sig i en stor del af sin fritid i en bokseklub, hvor han dyrker thaiboksning flere gange om ugen.
- ’Det fede fællesskab’ har givet mig et indblik i, at jeg ikke er alene omkring alle de tanker, man kan gå og have. Jeg har fundet ud af, at jeg er et socialt menneske og trives sammen med andre mennesker. Fællesskabet har lært mig, at jeg ikke duer alene, siger Christian Heinze.
I dag vejer han det samme, som da han sluttede i programmet – 97,5 kilo. Men Christian har løbende reduceret sin fedtmasse på kroppen og fået opbygget en god og stærk muskelmasse, som stadig holder ved her ét år efter, at eksperimentet startede.
Desuden er hans levertal blevet normaliseret på grund af de livsstilsændringer og værktøjer, han fik inde i huset.
Svær overvægt øger risikoen for at udvikle følgesygdomme som type 2-diabetes, hjertekarsygdomme, visse kræftformer, søvnapnø, lidelser i bevægeapparatet og psykiske problemer.
Der kan altså være store personlige omkostninger forbundet med et liv med svær overvægt, som også kan nedsætte livskvaliteten, besværliggøre daglige gøremål og deltagelse i sociale aktiviteter – begrænsninger, som øger risikoen for psykosociale problemer som følge af isolation, dårligt selvværd og nedsat livskvalitet.
Kilde: Per Nielsen, personlig træner og ernæringsvejleder
Christian Heinze er blevet meget mere glad for sin krop og kan sagtens nyde at se sig selv i spejlet, hvor han før gik i en stor bue uden om alle spejle og kameraer.
Han er begyndt at gå op i, hvilket tøj han går i. Det skal ikke længere være løst og poset, for så føler han sig tyk.
Både hans læge, hans søster og andre mennesker, der har kendt ham i længere tid, kalder ham ”et nyt og friskt menneske”.
Christian Heinze har valgt at genoptage uddannelsen som mekaniker, hvor han har et fællesskab med de andre elever, i stedet for at sidde alene i en lastbil dagen lang.
Har sluttet fred med sin krop og fået kæreste
Med sine 91 kilo var Stine Hede fra Odense den af deltagerne i tv-eksperimentet, som vejede mindst.
I modsætning til de andre havde hun heller ingen fysiske skavanker på grund af sin overvægt.
Til gengæld havde hun siden folkeskolen følt sig psykisk belastet af altid at være den ”store pige i klassen”. Og hun gav sin krop skylden for alt, hvad der gik hende imod. Blandt andet at hun ikke kunne finde en ordentlig kæreste.
Samtalerne med tv-programmets psykolog, Tina Egevang, var derfor en stor hjælp for hende.
- Jeg har fået et helt andet syn på min krop nu, og jeg føler mig mere forbundet med den. Jeg behøver ikke længere at gemme den væk bag flere lag opstrammende tøj, lyder det fra Stine Hede.
Efter opholdet i huset og frem til, at de fem unge mødtes igen i september, lykkedes det Stine Hede at tabe sig omkring 11 kilo. Men det var den mentale forvandling, der betød mest for hende.
Umiddelbart da tv-optagelserne sluttede i april sidste år, genoptog hun datinglivet. Og allerede i maj matchede hun på Tinder med en sød fyr, Frederik, som hun stadig er sammen med i dag.
Det var dog noget af en kamp for hende at nå dertil. For Stine Hede havde i lang tid svært ved at tro på, at hendes nye date nu også var så sød, som han virkede til. Så hun holdt ham ud i strakt arm og var faktisk indimellem ”virkelig grov” mod ham, som hun udtrykker det.
For pludselig havde hun mødt lige præcis dét, som hun i mange år havde ledt efter i en mand. Så hun var bange for at knytte sig for meget, hvis han nu droppede hende igen.
- I efteråret sagde han faktisk, at han ikke ville mere, fordi han blev så træt af, at der altid kom en sms fra mig, når vi havde været sammen. Jeg skrev noget i stil med, at jeg ikke vidste, hvad jeg ville, og at han ikke skulle regne med, at det blev til noget mellem os, fortæller Stine Hede.
Med hjælp fra psykologen Tina Egevang, som stadig fulgte med på sidelinjen, indså hun dog, at Frederik var genial for hende, og at det ville være torskedumt at give slip på ham.
Heldigvis lykkedes det hende at vinde ham tilbage. Og i oktober spurgte han, om de skulle være kærester, hvilket hun er lykkelig for i dag.
- Han er bare så god ved mig og synes, jeg er smuk, uanset om jeg selv synes, jeg ligner ”pis” en dag. Vi er rigtig gode til at snakke sammen, og jeg stoler 110 procent på ham, siger Stine Hede.
Til april flytter hun til Kolding for at bo sammen med Frederik i deres første fælles lejlighed.
Kostmæssigt har Stine Hede også gennemgået en ændring, siden hun mødte Frederik. For han er god til at lave mad, og det betyder, at hun nu oftere får hjemmelavede måltider i stedet for den fastfood og de færdigretter, hun levede af før.
Det vigtigste for Stine Hede er, at hun i dag er blevet mere bevidst om, hvad hun spiser. Især har hun gavn af ”tallerkenmodellen”, som hun blev introduceret for i ’Det fede fællesskab’, og som sikrer, at hun får flere grove grønsager i kosten.
Hun tillader dog stadig sig selv at spise sit yndlingsslik – chokolade – men bare i mere kontrollerede mængder. Siden september har hun tabt sig yderligere 1-2 kilo.
I dag ligger hendes vægt stabilt på 78-79 kilo. Og hun er stolt af at kunne holde den, uden at hun behøver at undvære noget som helst, som hun siger.
Se 'Det fede fællesskab' tirsdag klokken 20.00 på TV 2 eller lige nu på TV 2 PLAY.
Author: Darren Foster
Last Updated: 1702041722
Views: 1578
Rating: 4.6 / 5 (95 voted)
Reviews: 82% of readers found this page helpful
Name: Darren Foster
Birthday: 2004-06-28
Address: 4956 Thomas Light, Elizabethbury, WV 61874
Phone: +4473153088583619
Job: Tour Guide
Hobby: Puzzle Solving, Reading, Badminton, Quilting, Stamp Collecting, Yoga, Cycling
Introduction: My name is Darren Foster, I am a courageous, honest, vibrant, audacious, skilled, radiant, forthright person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.