header banner
Default

Gerucht: De Nvidia RTX 4090 Ti zal 600W-tbp hebben en een toename van 11% van de CUDA-cores hebben


Table of Contents

    Ik heb toevallig een 3080ti (destijds €1200) en een goede audio set (7.2.4 Atmos). Je vergelijking is leuk maar dan ga je uit van een standaard stereo audio set. Als je daar een degelijke 5.1 setup van maakt zit je al snel op €4000+ (center speaker, 2 surround speakers, subwoofer, receiver). Wil je het echt goed doen heb je een kwaliteit subwoofer nodig en die heb je niet voor €500. En wil je het helemaal goed doen heb je twee nodig. Tel daarbij ook de vele uren die je kwijt bent om alles goed in te richten aan basstraps + geluidsisolatie op de belangrijkste punten (+metingen via Audessey en REW). Je kunt niet zomaar even wat speakers kopen, neerzetten en klaar is kees. Dat kan wel maar dan kun je beter die €1400 besparen. De 4090 is het maximaal haalbare op dit moment. Dat kun je natuurlijk niet vergelijken met een stereo audio set.

    Wat betreft game performance ben ik ook niet met je eens. Ik heb juist de 3080ti gehaald omdat dit de eerste kaart in de geschiedenis is welke 1440p ultra settings op 120-144 fps fatsoenlijk kan draaien in vrijwel elke game. Met een hoge fps heb je een lagere input lag en 144 is wel degelijk een groot verschil met 90fps. En ja dat ga je overduidelijk merken. Het is minder smooth en met de lagere input lag van hogere fps voelt alles veel snappier aan.

    Toevallig heb ik vorige week de LG C2 42 inch OLED (beste 4k Oled verkrijgbaar) geprobeerd als PC scherm. Nadeel is dat ik maximaal 120hz kan halen maar mijn 3080ti komt aan amper 100fps en vaak veel minder op 4k settings met drops naar 60. Dat is echt een wereld van verschil ten opzichte van mijn 165hz 1440p IPS scherm. En dat is het grote nadeel van hoge FPS gaming, als je dat eenmaal gewend bent wil je niet meer terug. En de 3060 die je noemt haalt bij lange na geen steady 90fps op 4k settings. Die zal regelmatig droppen naar 40 fps en je zal concessies moeten doen in de instellingen (medium/high max).

    Er komen zeer binnenkort 27 inch 1440p Oled gaming schermen uit met 240hz. Daarvoor heb je eigenlijk een 4090 nodig en dan heb je het ultieme gamingscherm waar je nog minstens 5 jaar mee vooruit kan. Als je dan toch de vergelijking wilt maken met een audio set, mijn volledige Atmos setup heeft de beste prijs kwaliteit verhouding maar daar kan ik minstens 3 4090's voor kopen.

    Maar wat betreft de levensduur heb je gelijk. Een goede audio set gaat relatief gezien vele jaren langer mee. Mijn Atmos setup hoef ik de komende 20 jaar niet te vervangen tenzij er iets kapot gaat.

    Ik was inderdaad even vergeten dat de 4090 het snelste van het snelste is. Het is dus een stap verder elke nieuwe generatie, bij audio zul je nooit zo'n grote upgrade kunnen krijgen. De vergelijking is dus een beetje zinloos

    Maar je vergeet even dat jij bij de uitzondering hoort waar ik over sprak. Ik en velen anderen hoeven helemaal geen super hoge fps én met name niet de allerhoogste settings. High of zelfs medium settings zullen echt wel voldoende zijn om te genieten van het spel, *waar het om gaat* (en dat ligt dan ook weer aan het type spel: soms wil je eyecandy, soms meer balans en soms maximale performance)

    Ook zijn er ontzettend veel oudere spellen, met super hoge kortingen, die helemaal niet het nieuwste van het nieuwste aan hardware nodig hebben.

    Het argument dat als je hoge fps gewend bent je niet meer lager wil klopt opzich wel, maar het werkt ook andersom. Als je op lagere fps speelt dan wen je er binnen een uurtje of twee wel weer aan, want wederom gaat het om de immersie in het spel en niet de exacte performance. Het is een ander verhaal wanneer je ver onder de 60 komt, dat absoluut. Maar in de meeste gevallen, voor de meeste mensen, is alles (ruim) boven de 60 echt wel voldoende

    Hoe dan ook is dit een beetje een non-discussie, want uiteindelijk koopt degene die super veel tijd steekt in gaming en maximale performance wil de 4090; en degene die casual speelt, iets wil besparen en liever fijnere peripherals etc. wil hebben een 3060ti.

    Maar dan weer naar de speakers, dit ligt ook aan de persoon, maar speakers zullen niet zulke grote variaties hebben in 'performance' om het zo te zeggen. Er bestaat geen oude muziek die makkelijker af te spelen is zoals er oude games zijn die makkelijker te draaien zijn. Er bestaan geen genres die een veel duurdere set nodig hebben of niet afgespeeld kunnen worden door goedkopere speakers. Enige manier om speakers te 'upgraden' is inderdaad met akoestische panelen enzovoorts

    En wat je zegt klopt, dat een surround setup nog wel wat meer kan kosten, maar ik heb het inderdaad puur over stereo. Voor een goede stereo set hoef je echt niet super veel uit te geven. Met bookshelf monitors van 300-500 heb je levenslang goede audio en je kan daar nog een sub aan toevoegen in de toekomst. Of anders towers van 700-1500 (ik zeg nu maar wat) kom je ontzettend ver mee. Ik heb zelf dan ook towers naast mijn bureau staan (Xanadu DS14, uit 1990!) waar ik écht ongelovelijk veel plezier uithaal. Als ik zou moeten kiezen of ik mijn speakers wil houden of om een TOTL desktop te krijgen dan is voor mij de keuze snel gemaakt, dan kies ik er gewoon voor te gamen op wat lagere settings (met mijn huidige 1650)
    En nee je hebt niet persé akoustische panelen nodig, alleen als je kamer wel héél leeg is. Maar als je het wel neemt zal je altijd verbetering krijgen

    Tja echt een zinloze discussie dit dus, ligt compleet aan de interesses van de persoon :)

    [Reactie gewijzigd door Ospo op 31 januari 2023 15:29]

    Sources


    Article information

    Author: Andrew Frye

    Last Updated: 1698794282

    Views: 803

    Rating: 3.6 / 5 (96 voted)

    Reviews: 87% of readers found this page helpful

    Author information

    Name: Andrew Frye

    Birthday: 1932-12-11

    Address: 461 Evans Club Suite 215, Hernandezton, MT 38742

    Phone: +3624361981321562

    Job: Software Developer

    Hobby: Hiking, Geocaching, Baking, Sewing, Card Games, Coffee Roasting, Photography

    Introduction: My name is Andrew Frye, I am a lively, striking, honest, accessible, rare, talented, unreserved person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.